Suplinirea consimtamantului parintelui care refuza sa isi manifeste acordul

Suplinirea consimtamantului parintelui care refuza sa isi manifeste acordul

Suplinirea consimtamantului parintelui care refuza sa isi manifeste acordul 850 500 Divort Cluj Napoca

Suplinirea consimtamantului. Cum putem actiona in momentul in care celalalt parinte refuza sa isi manifeste acordul cu privire la anumite acte care privesc situatia minorului?

Una din cele mai frecvente situatii este aceea in care, unul din parinti refuza sa isi manifeste acordul cu privire la deplasarea minorului in strainatate impreuna cu celalalt parinte.

In acest caz, pentru suplinirea consimtamantului, avem calea actiunii in justitie prin intermediul careia putem obtine o hotarare judecatoreasca care sa suplineasca acordul celuilalt parinte. Dar cum procedam in situatia in care termenele acordate de catre instanta sunt prea lungi si exista posibilitatea ca pana la solutionarea cauzei, hotararea judecatoreasca sa nu ne mai fie de folos.  Spre exemplu, in cazul in care am planuit sa plecam in strainatate cu copilul peste doua luni de zile, iar instanta de judecata a dat termen, sa spunem, peste trei luni.

In acest caz avem posibilitatea unei solutionari urgente, prin promovarea unei actiuni in procedura de urgenta,  numita procedura ordonantei presedintiale. Prin acest mijloc procesual, avem sansa de a obtine in termen scurt solutia dorita.

 Dar nu uitati!!! Pentru a putea promova o cerere de ordonanta presedintiala trebuie sa introduceti si actiunea de drept comun pentru suplinirea consimtamantului. Actiunea de drept comun este cea care se judeca in procedura obisnuita si care poate avea o durata lunga de timp.

Instanta competenta sa judecare cererea

“Cererea de ordonanţă preşedinţială se va introduce la instanţa competentă să se pronunţe în primă instanţă asupra fondului dreptului.”

In concret, introduceti atat actiunea de drept comun, cat si ordonanta presedintiala pentru suplinirea consimtamatului in acelasi timp. Prima va primi un termen de judecata normal care poate varia intre o luna si sase luni, in functie de activitatea instantei de judecata, iar cea de a doua va primi un termen scurt, eventual chiar in aceeasi zi in care ati introdus-o.

“În caz de urgenţă deosebită, ordonanţa va putea fi dată chiar în aceeaşi zi, instanţa pronunţându-se asupra măsurii solicitate pe baza cererii şi actelor depuse, fără concluziile părţilor.”
 IMPORTANT DE RETINUT

In situatia in care celalalt parinte isi manifesta acordul in mod amiabil (si nu mai sunteti obligat/a sa promovati o actiune in instanta),  conform modificarilor aduse in anul 2016 Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, in cazul copiilor care pleaca în strainatate doar cu unul dintre parinti, declaratia de acord a celuilalt parinte poate avea o valabilitate de pana la trei ani şi poate fi folosita pentru mai multe calatorii.

„minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate/cărţi electronice de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte.

Declaratia de acord a celuilalt parinte se intocmeste si se autentifica de catre notarul public.