Programul de vizită

Solicită ofertă gratuită

Programul de vizită

În conformitate cu legislația română și cea europeană, copiii au dreptul de a păstra legături directe cu toate persoanele cu care au stabilit o relație de afecțiune. Prima dintre aceste persoane este, evident, părintele care nu locuiește cu copiii ca urmare a divorțului. Aceste legături persoanale pot fi stabilite prin buna înțelegere dintre părinți sau, în lipsa acordului, de către instanța de judecată sub forma unui program de vizita (numit și program de relații personale).

Pe lângă a fi un drept al copilului, relațiile personale reprezintă și un drept al părintelui care nu locuiește cu copiii, întrucât acesta beneficiază de autoritate parintească (în caz de custodie comună) sau, cel puțin, are posibilitatea de a veghea la modul în care cei mici sunt crescuți și educați (în caz de custodie exclusivă).

Însă, nu este nevoie ca situația minorilor (custodia acestora) să fie definitiv tranșată pentru solicitarea unui program de vizită. Acesta poate fi solicitat și atunci când parinții se află într-un proces de divorț în derulare sau atunci când pur și simplu minorul este împiedicat să aiba relații persoanale cu unul din părinți.

Este posibil ca și bunicii sau alte rude ale minorilor să fie interesate în solicitarea unui program de vizită, pentru ca, deși mai rar intâlnită în practică, situația este expres prevăzută de Noul Cod Civil.

În mod ideal, programul de vizită urmează să-și producă efectele mult timp în viitor, de regulă până la majoratul copiilor.

De accea, programul de vizită trebuie atent formulat și susținut în instanță, în așa fel încât să anticipeze evoluția copilului, nevoile sale, cât și posibilitățile efective ale solicitantului de a-l respecta. În caz contrar, acesta poate provoca mai mult rău decat bine prin adancirea animozităților dintre părinți și afectarea copilului. Pentru a evita consecințe neplăcute, Divort Cluj lucrează activ cu clienții săi, oferindu-le sfaturi și soluții concrete, astfel incât programul de vizită obținut să fie eficient în practica pentru mulți ani.

Este de subliniat și faptul că, în paralel cu posibilitatea părinților care nu au beneficiat sub vechea legislație de încredințarea copiilor lor de a solicita cu succes stabilirea custodiei comune, acești părinți pot beneficia și de un program nou de relații personale, mai extins decat cel inițial, Divort Cluj având o bogată experiență în astfel de cauze.

Programul de relații personale reprezintă și un instrument juridic și practic indispensabil pentru acei părinți care doresc să rămână cât mai implicați în viața copiilor lor, deși locuința copiilor nu a fost stabilită la domiciliul lor.

De asemenea, în majoritatea cazurilor, printr-un program de vizită amplu, care să includă zile din timpul fiecarei săptamâni, week-end-uri, vacanțe și sărbatori, adaptarea copilului la situația în care părinții săi nu mai locuiesc împreună este mult mai facilitată.

În toate aceste tipuri de situații, Divort Cluj are o ampla experiență și cazuistică proprie, fiind în măsură să iși sfătuiască clienții cu privire la soluțiile cele mai bune de urmat.

Solicită ofertă gratuită