Procedură divorț în România dacă locuiești în străinătate

Procedură divorț în România dacă locuiești în străinătate

Procedură divorț în România dacă locuiești în străinătate 847 564 Divort Cluj Napoca

Deși procedura divorțului în România a primit o mulțime de modificări în ultimii ani, încă este destul de complicat dacă te afli în străinătate. În această situație, singura posibilitate este instanța judecătorească.

Divorțul în fața instanței de judecată poate fi realizat în patru moduri:

  • divorțul prin acord, în care ambii soți sunt de acord să divorțeze.
  • divorțul din culpă, când unul sau ambii soți sunt vinovați de desfacerea căsătoriei.
  • divorțul după o separare îndelungată, care a durat mai mult de doi ani.
  • divorț pe motiv de sănătate, însă foarte puține cupluri apelează la acest mod de a își încheia căsătoria.

Dacă ai reședința în străinătate, poți folosi oricare din aceste modalități descrise pentru de a realiza un divorț pe cale judecătorească. Doar în cazul divorțului după o separare îndelungată, soțul care depune cererea va fi și cel considerat responsabil de eșecul căsătoriei, în celelalte cazuri, responsabili pentru desfacerea căsătoriei pot fi ambii soți sau soțul pârât.

Procedură divorț

Pentru a începe procedura de divorț trebuie redactată cererea de chemare în judecată. În cerere se va menționa adresa celuilalt soț, altfel ar fi imposibil ca instanța să îi aducă la cunoștință despre divorț.

Art. 922, Cod Procedură Civilă, prevede că instanța va avea nevoie de dovezi sau poate dispune efectuarea unor cercetări pentru a afla dacă locuința specificată în cererea de divorț este aceeași cu a soțului pârât.

Cererea de chemare în judecată trebuie însoțită de certificatul de căsătorie, dar și de cele de naștere ale copiilor, dacă aceștia există, ambele, în copie.

Potrivit articolului 914, Cod Procedură Civilă, dacă soții locuiesc în străinătate, cererea de divorț și actele enumerate pot fi depuse prin acordul acestora la orice judecătorie de pe teritoriul României. În cazul în care nu există un acord între soți cu privire la instanța competentă să judece divorțul, atunci singura instanță la care se poate introduce divorțul este Judecătoria Sector 5 din București.

Art. 920, alin. 1, Cod Procedură Civilă,  prevede că părțile trebuie să se prezinte în persoană în cadrul procesului, dar dacă una dintre ele are reședința în străinătate, aceasta poate fi reprezentată de către un avocat. Acesta se poate ocupa de toate procedurile și prezentările, fără a fi necesară prezența la divorț.

Dacă nu dorești sa fi reprezentat de un avocat și nici să te prezinți la termenele de judecată, acest lucru nu este posibil deoarece cererea va fi respinsă ca nesusținută. Dacă nici celălalt soț nu se prezintă, procesul de divorț va fi suspendat.

Divorțul prin acordul soților este recomandabil cuplurilor, indiferent dacă aceștia au copii minori sau nu. Dacă ambii parteneri sunt de acord cu divorțul, aceștia vor trebui să semneze cererea de divorț, iar avocatul va atesta semnătura acestora. Este posibil ca ambii soți să dea avocatului o procură prin care aceștia sunt de acord ca acesta semneze cererea de divorț în locul lor.

Divorțul din culpă poate fi introdus din vina asupra unuia dintre soți sau a amândurora. Pentru ca vina să fie apreciată corect, în cadrul procesului vor trebui aduse dovezi, martori sau vor fi efectuate interogatorii. Dacă acestea vor dovedi că ambii soți sunt vinovați, chiar dacă doar unul a depus cererea de divorț, instanța îi va declara pe ambii vinovați.

Divorțul pentru separare îndelungată poate avea loc doar dacă partenerii au fost despărțiți mai mult de doi ani. Dacă această perioadă nu a trecut, aceștia pot apela la una dintre cele două modalități prezentate mai sus. Responsabilitatea eșecului căsătoriei va fi asumată de către cel care depune cererea de divorț.