Pensia de întreținere

Solicită ofertă gratuită

Pensia de întreținere

Pensia de întreținere reprezintă modalitatea concretă prin care părintele care nu locuiește cu minorii contribuie la cheltuielile de creștere și educare ale acestora. Pensia de întreținere se stabilește doar de către instanța de judecată, însă este posibil ca parinții să ajungă la un acord pe acest aspect. Este important de subliniat faptul că pensia se stabilește în favoarea minorului (minorilor) și nu a părintelui care se ingrijește de copii, întrucât în beneficiul minorilor se efectueaza toate cheltuielile de creștere și educare.

De regulă, pensia de intreținere se stabilește în cadrul litigiilor în care se dezbate domiciliul copiilor și/sau custodia acestora. Dacă părinții nu se ințeleg cu privire la această contribuție, instanța stabilește pensia in funcție de veniturile părintelui care nu locuiește cu minorul și raportat la nevoile concrete ale acestuia din urmă. De asemenea, declarația părintelui care locuiește cu minorii că nu doreste pensie de întreținere nu poate produce efecte juridice întrucât, așa cum am spus, beneficiarul pensiei este copilul.

Dacă parinții nu ajung la nicio înțelegere privind cuantumul pensiei de intreținere, instanța de judecată va stabili:

  • cuantumul pensiei, până la 1/4 pentru un copil, 1/3 pentru doi copii și 1/2 pentru trei sau mai mulți copii;
  • modalitatea de executare (de plată) a pensiei, în natură sau în bani.

În timp și odată cu modificarea veniturilor părintelui, pensia de intreținere poate fi majorată sau micșorată de către instanța de judecată.

Problema uzuala într-o astfel de situație este dovedirea în instanța a tuturor veniturilor părintelui care nu locuiește cu copiii. Uneori, acest părinte încearcă să-și ascundă câștigurile, tocmai pentru ca pensia stabilită să fie cât mai mică. În asemenea situații, experiența și tenacitatea Divort Cluj de a descoperii veniturile ascunse ale părinților fac ca, în final, copiii clienților noștri să se bucure de o pensie de întreținere stabilită în mod complet și corect.

Problema uzuală într-o astfel de situație este dovedirea în instanță a tuturor veniturilor părintelui care nu locuiește cu copiii. Uneori, acest părinte încearcă să-și ascundă câștigurile, tocmai pentru ca pensia stabilită să fie cât mai mica.

In asemenea situații, experiența Divort Cluj de a descoperii veniturile ascunse ale părinților fac ca, în final, copiii clienților nostri să se bucure de o pensie de întreținere stabilită în mod complet și corect.

Solicită ofertă gratuită