Pensia de intretinere: Cine o poate cere si cum se plateste

Pensia de intretinere: Cine o poate cere si cum se plateste

Pensia de intretinere: Cine o poate cere si cum se plateste 845 564 Divort Cluj Napoca

O persoana poate fi nevoita sa plateasca pensia de intretinere doar daca dispune de mijloacele necesare pentru a o face, iar acest lucru intervine atunci cand nu este respectata obligatia de intretinere intre rude, conform legii. Cei care refuza sa achite pensia de intretinere pot chiar sa ajunga la inchisoare.

Obligatia de intretinere exista, in principal, intre sot si sotierudele in linie dreapta, intre frati si surori si intre fostii soti, dupa cum stabileste Codul civil. Daca o persoana nu-si indeplineste aceasta obligatie, ea poate fi nevoita sa plateasca o pensie de intretinere.

De obicei, obligatia de intretinere se face in natura, prin asigurarea celor necesare vietii de zi cu zi si, daca e cazul, prin plata cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala. In cazul nerespectarii obligatiei, instanta de tutela dispune ca aceasta sa fie facuta prin plata in bani a unei pensii de intretinere. Potrivit Codului civil, pensia poate fi ori o suma fixa, ori o cota procentuala din venitul net lunar al celui care o datoreaza.

Plata pensiei de intretinere

Legea prevede ca poate fi obligata la intretinere doar o persoana care are mijloacele necesare pentru a o plati sau care are posibilitatea de a dobandi aceste mijloace. Totodata, intretinerea se datoreaza potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza s-o plateasca.

Atunci cand sunt stabilite mijloacele persoanei care datoreaza intretinerea, se tine cont atat de venituri si bunuri (si de posibilitatile de realizare a acestora), cat si de celelalte obligatii„Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii. Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat”, prevede Codul civil.

Atunci cand se schimba situatia materiala a celui care plateste pensia de intretinere si nevoia celui care o primeste, cuantumul acesteia poate fi marit sau micsorat, prin decizie a instantei de tutela. Dar, totodata, se poate decide si incetarea platii.

Nota: Daca pensia de intretinere este o suma fixa, aceasta se indexeaza trimestrial, in functie de rata inflatiei.

Conform dispozitiilor actului normativ citat, pensia se datoreaza de la data cererii de chemare in judecata, dar, daca introducerea solicitarii a fost intarziata din vina datornicului, aceasta se poate acorda si pentru o perioada anterioara.

„Pensia de intretinere se plateste in rate periodice, la termenele convenite de parti sau, in lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotarare judecatoreasca. Chiar daca creditorul intretinerii a decedat in perioada corespunzatoare unei rate, intretinerea este datorata in intregime pentru acea perioada”, scrie in Cod.

O alta varianta este plata anticipata a unei sume care sa acopere o perioada mai lunga sau chiar intreaga perioada in care pensia este datorata. Acest lucru poate fi ori convenit de parti, ori hotarat de instanta de tutela, insa doar daca persoana care datoreaza pensia isi permite s-o faca din punct de vedere financiar.

Daca se dovedeste ca o persoana NU datora intretinerea, aceasta poate sa ceara banii inapoi fie de la cel care a beneficiat de ea, fie de la cel care o datora in realitate. „Daca, din orice motiv, se dovedeste ca intretinerea prestata, de bunavoie sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti, nu era datorata, cel care a executat obligatia poate sa ceara restituirea de la cel care a primit-o sau de la cel care avea, in realitate, obligatia sa o presteze, in acest din urma caz, pe temeiul imbogatirii fara justa cauza”, se mai arata in Codul civil.

Despre obligatia de intretinere

Legea stabileste ca o persoana este indreptatita sa primeasca intretinere doar daca nu-si poate asigura mijloacele necesare traiului din munca sau bunurile pe care le are. Totodata, poate fi obligata la intretinere doar o persoana care are mijloacele necesare pentru a o plăti sau care are posibilitatea de a dobandi aceste mijloace.

Starea de nevoie a persoanei care are dreptul la intretinere si mijloacele persoanei care trebuie s-o asigure pot fi dovedite prin orice mijloc de proba.

Daca un minor nu se poate intretine din munca sa, chiar daca are bunuri, parintii trebuie sa-l ajute, dar Codul civil prevede si o exceptie: „In cazul in care parintii n-ar putea presta intretinerea fara a-si primejdui propria lor existenta, instanta de tutela poate incuviinta ca intretinerea sa se asigure prin valorificarea bunurilor pe care acesta le are, cu exceptia celor de stricta necesitate”.

Daca o persoana ajunge in stare de nevoie din propria vina, aceasta are dreptul sa ceara doar intretinerea de strica necesitate. Totodata, nu mai poate sa pretinda intretinere persoana care s-a facut vinovata – fata de cea obligata s-o ofere – de fapte grave, contrare legii sau bunelor moravuri.

Neindeplinirea obligatiei de intretinere si neplata pensiei de intretinere se pot pedepsi cu inchisoare

Abandonul de familie este una dintre infractiunile pedepsite de Codul penal. „Neplata, cu rea-credinta, timp de cel putin trei luni, a pensiei de intretinere, reprezinta elementul constitutiv al infractiunii de abandon de familie”.

Mai precis, persoanele obligate prin lege sa ofere intretinere sunt pedepsite cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau cu amenda daca:

  • parasesc, alunga sau lasa fara ajutor persoanele indreptatite la intretinere, expunandu-le la suferinte fizice sau morale;
  • nu-si indeplinesc, cu rea-credinta, obligatia de intretinere;
  • nu platesc, cu rea-credinta, timp de trei luni, pensia de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.

Aceeasi pedeapsa se da si pentru „neexecutarea, cu rea-credinta, de catre cel condamnat a prestatiilor periodice stabilite prin hotarare judecatoreasca, in favoarea persoanelor indreptatite la intretinere din partea victimei infractiunii”, dupa cum se stabileste in Codul penal.

Atentie! Actiunea penala se pune in miscare doar la plangerea prealabila a persoanei vatamate.