Ascultarea copiilor minori

Solicită ofertă gratuită

Ascultarea copiilor minori

În toate procesele în care urmează să decidă cu privire la situația unor copii minori, instanțele de judecată sunt obligate să aibă în vedere interesul superior al acestora. Pentru determinarea interesului superior, instanța de judecată este obligată să asculte punctul de vedere al Autoritații Tutelare și dacă copiii au peste 10 ani, este obligată să aibă în vedere si părerea lor. Acesta din urmă procedura este numită deseori ascultarea copiilor minori sau audierea minorilor.

Ascultarea copiilor minori se efectuează de către instanța de judecată intr-o încăpere specială numită camera de consiliu. În practică, această cameră este biroul judecătorului. Pentru a nu intimida copiii, judecătorul este imbrăcat in haine obișnuite, nu folosește roba neagră și discută liber, fără formalism, cu cei mici. Dacă consideră necesar, judecătorul poate solicita și prezența unui psiholog, cu toate că în practică acest lucru se intâmplă mai rar.

Intrebările judecătorului și discuțiile cu minorii vizează rareori direct fondul problemei (custodia copiilor, programul de vizită, etc.). În schimb, judecătorul incearcă să-și facă o parere cu privire la modul în care sunt crescuți și educați copiii, cu privire la gradul de afecțiune pe care îl au pentru fiecare părinte, s.a.m.d.

Dacă judecătorul consideră că minorii au gradul de maturitate necesar ,îi poate intreba direct pe aceștia despre problematica litigiului, de exemplu cu care din părinți ar dori să locuiască sau dacă vor să  meargă în vizită la unul din părinți pe perioada verii. Toate răspunsurile primite sunt analizate in funcție de capacitatea de ințelegere a copilului și sunt notate în cuprinsul unui proces-verbal.

În conformitate cu legislația în vigoare, judecătorul, dacă consideră necesar, nu are nicio interdicție în a asculta și copiii cu varsta mai mica de 10 ani.

Ascultarea copiilor este cu siguranță momentul cel mai riscant al procesului din punct de vedere al șanselor de a traumatiza copiii.

Însă, nu instanța de judecată este posibilul factor cauzator al unei suferințe, ci chiar parinții copiilor. Deseori, din dorința de a face orice pentru a castiga procesul, unii parinți isi manipulează copiii și incearcă să-l discrediteze în ochii acestora pe celălalt părinte. Cei mici sunt supusi unor presiuni fantastice, fără a avea dezvoltarea emoțională de a le face față.

Din aceste considerente, Divort Cluj iși sfătuiește clienții să nu recurgă la manipularea copiilor și să nu încerce sa îi influențeze în vederea obținerii unui rezultat „pozitiv” la audiere. Daca insțanta a decis ascultarea minorilor, reprezentanții nostri vor lucra alaturi de clienți pentru a-i ajuta să îi pregătească pe copii și să le explice despre ce este vorba, astfel încât experiența celor mici să fie una normală și lipsită de evenimente negative.

Solicită ofertă gratuită